Een langzame computer nieuw leven inblazen met een SSD

Als je een computer erg traag is, kan dat heel veel redenen hebben, maar als je een harde schijf hebt, is het nuttig om dat eens verder onder de loep te nemen. In deze blogpost leg ik je uit waarom een harde schijf kan zorgen voor een langzame computer en hoe we dit op kunnen lossen.

Wat is een harde schijf?

Je kan een harde schijf voorstellen als een soort digitale opslagdoos voor je computer. Het is een plek waar je computer allerlei soorten informatie kan bewaren, zoals foto’s, video’s, documenten en programma’s. Net zoals je een fysieke kast hebt om je spullen op te bergen, heeft je computer een harde schijf om digitale spullen op te slaan.

De harde schijf bestaat uit verschillende ronde, dunne schijven die op elkaar gestapeld zijn, een beetje zoals pannenkoeken. Deze schijven draaien heel snel rond en ze hebben een speciale ‘arm’ die over de schijven beweegt. Stel je deze arm voor als een superkleine robotarm die precies kan wijzen naar het deel van de schijf waar de informatie staat die je computer zoekt.

Wanneer je bijvoorbeeld een foto wilt openen, vertelt je computer aan die kleine robotarm waar op de schijven die foto is opgeslagen. De arm beweegt naar dat specifieke stukje en leest de informatie die daar staat. Dit is net als wanneer je een boek zou lezen, maar dan heel snel!

Hoe kan een harde schijf zorgen voor een langzame computer?

Stel je voor dat de harde schijf van je oude computer een beetje werkt als een draaiende draaimolen op een speelplaats. Elke keer dat je computer informatie nodig heeft, moet de draaimolen beginnen te draaien en wachten tot het juiste stukje informatie naar boven komt. Na verloop van tijd kan deze draaimolen, net als een oude speelplaatsdraaimolen, trager en minder soepel beginnen te draaien door slijtage.

Een computer heeft er dan langer voor nodig om bestanden in te laden. Hierdoor openen programma’s trager, duurt het langer voordat je foto opent en heeft je computer meer tijd nodig om op te starten.

Wat is dan het alternatief voor een harde schijf?

Tegenwoordig zijn er alternatieven voor de harde schijf, bijvoorbeeld een SSD. Deze bevat geen bewegende onderdelen. Hierdoor kunnen ze sneller werken en slijten ze veel minder dan een harde schijf. Een SSD is als een heel snel en modern opslagmagazijn. Stel je voor dat dit magazijn geen ronddraaiende delen heeft maar in plaats daarvan direct overal bij kan. Wanneer je computer informatie nodig heeft van een SSD, is het net alsof je direct naar het juiste schap in het magazijn gaat en het meteen pakt.

Je oude computer kan met een SSD veel sneller werken. Een bijkomend voordeel is dat de computer ook stiller functioneert, doordat er minder bewegende onderdelen in zitten.

Is een SSD niet heel erg duur?

Als je redelijk weinig op je computer opslaat, kun je voor een paar tientjes al een SSD hebben. Tweede hands kun je zelfs nog goedkoper uit zijn. Hou er wel rekening mee dat je over het algemeen minder opslagruimte hebt in vergelijking met een harde schijf. Als je heel veel bestanden op je computer hebt staan, kan een SSD duurder worden.

Is een SSD altijd een goed idee?

Voor heel veel computers kan het een goede manier zijn om nog een beetje extra leven uit je oudere computer te halen. Toch is het niet altijd een goed idee om een SSD in je computer te zetten. Zo moet je je computer helemaal opnieuw installeren en alle bestanden overzetten vanaf je harde schijf. Dit kan een tijdrovend karwei zijn.

Bovendien kan niet iedere computer overweg met iedere SSD. Zo zijn er SSD’s met dezelfde stekker als een traditionele harde schijf. Deze worden ook wel SATA genoemd. Er zijn ook SSD’s die met een schroef worden vastgezet op het moederbord van je computer. Dat noemen we een M.2 aansluiting. Het is raadzaam om van te voren te kijken welke in je computer kan.

Sata SSD
Sata SSD
M.2 SSD
M.2 SSD

Soms is het beter om een nieuwe computer te kopen. Met de komst van Windows 11, worden hele oude processors niet meer ondersteund door Microsoft. Als je oude processor in je computer hebt niet meer ondersteund wordt, is een upgrade wellicht te duur.

Conclusie

In veel gevallen kan een upgrade naar een SSD een goedkope manier zijn om je oudere computer weer nieuw leven in te blazen. Hou er wel rekening mee dat je de computer helemaal opnieuw moet installeren en in sommige gevallen is een upgrade simpelweg te duur voor een oude computer. In dat geval kan het raadzaam zijn om een nieuwe(re) computer aan te schaffen ter vervanging.

Wil jij ook een snellere computer hebben voor een kleine prijs? Ik kan je helpen bij het uitkiezen van nieuwe onderdelen en de installatie van je computer. Maak nu nog een afspraak en ik kom graag bij je langs!